VDn har ordet

En pandemi på ingång- en omskakad värld och ett bolag att driva framåt.
Henrik Lindgren, VD och delägare i Pia Relations berättar om årets motgångar och framgångar under COVID-19.
Berätta, vem är du?

Jag heter Henrik Lindgren och är 32 år gammal. Jag är uppväxt i Sverige men bor sedan 1,5 år tillbaka i en villa i norra Phuket tillsammans med min fru, mina 2 barn och våra 3 katter. Vi var sugna på att testa det varmare klimatet i Thailand, samtidigt som det passade väldigt bra att flytta hit i takt med att Pia Relations växte. Jag har alltid varit teknikintresserad och är idag väldigt glad över att jag får chansen att arbeta med min främsta hobby tillsammans med mina kollegor.


När började ni märka av COVID-19?

- I början av Corona var jag faktiskt på väg till Sverige för en halvårsavstämning tillsammans med Jesper och Sebastian, de övriga delägarna. Vi märkte ganska snabbt att någonting stort var på väg att hända. Kunder började höra av sig och var oroliga, dom hade varit tvungna varsla anställda. Detta gjorde att vi snabbt behövde lägga upp en plan för att förbereda oss.


Vilka åtgärder tog ni till?

-Allt var väldigt ovisst och vi försökte förbereda oss så gott vi kunde. Vi blev tvungna att skära ner på utgifter, någonting vi dessvärre misslyckades ganska rejält med. Som ett mindre aktiebolag där vår försäljning är baserat på kompetens och CRM-konsulter så är vår största kostnadspost personalen, och utan personal får vi inte heller några intäkter.

Vad bestämdes?

- Vi förde många dialoger fram och tillbaka, även med kunder. Vår kompetens var nödvändig hos de kunder vi har avtal med, vilket gjorde att vi bestämde oss för att satsa helhjärtat, tillsammans med dem. Vi gick in med inställningen ”går vi under så gör vi, men just nu måste vi tro på det här”

Hur gick det för säljteamet?

-Nyförsäljningen var i princip helt strypt, vilket resulterade i att säljavdelningen fick det väldigt tufft. Detta påverkade tyvärr Thailand kontoret hårdast. I Thailand förlitar vi oss mer på nyförsäljning där vi främst arbetar mot hotellbranschen och deras CRM-system. Här märktes en drastisk förändring då turismen minskade, vilket är en av landets främsta inkomstkällor. Detta gjorde att vi olyckligtvis var tvungna att pausa säljavdelningen här i Thailand.

Hur ser du på att arbeta på distans och allt vad det innebär?

-I varje kris så hittar man på nya sätt att utvecklas och förbättras. Corona pandemin har hjälpt oss att hitta andra arbetsnormer som blivit mer accepterade i samhället idag, det har bidragit till att fler sett fördelarna med att arbeta remote. Jag som sitter i Thailand och arbetar 10 tusen mil ifrån mina kollegor i Sverige tycker att det känns skönt att distansarbetet blivit mer normaliserat.

Vilka fördelar / nackdelar ser du med att arbeta på distans?
-Det positiva med att arbeta på distans inom IT-branschen är att mycket av det jobb vi gör idag är digitalt. Vi fakturerar alltid exakt tid baserat på utfört arbete hos kund, vilket innebär att distansarbetet i praktiken blir mer effektivt för oss. Missförstå mig rätt nu, det är väldigt trevligt och ibland helt nödvändigt att arbeta ute hos kund men risken att bli avbruten eller att andra saker dyker upp på vägen är större. Så med de beräkningarna i tanken är distansarbetet mer effektivt.

Vad har varit den största utmaningen för företaget under Corona?

-Mitt hjärta ligger alltid hos mina kollegor, jag tror att som VD och ägare så går man alltid runt med en underliggande stress ”tänk om allt skiter sig” Corona har visat på att vad som helst kan hända. Den magkänslan har väckts lite oftare nu. Jag är inte rädd för att misslyckas för min egen skull utan främst för mina medarbetares. Jag vill kunna fortsätta jobba med de människor som nästan blivit som min andra familj. Den rädslan har varit den absolut jobbigaste.

Permittering och anställning, hur såg ni på det?

- Vi bestämde oss lite för att ”när de andra bromsar, så gasar vi” om man kan uttrycka sig så. Som jag nämnde tidigare så är vår största kostnad personalen, men de är även vår största intäkt. Efter en noggrann analys över läget så bestämde vi oss för att satsa och såg detta som en möjlighet att rekrytera mer personal med kompletterande kompetenser. Detta medförde att vi anställde två nya medarbetare till vårt kontor i Sverige, någonting som visade sig vara ett bra beslut då det ganska direkt visade på avkastning.

Vad händer med Thailand kontoret?
- Jag ser gärna fler svenska medarbetare här på kontoret i Thailand. Vår tanke är att de som vill- eftersom remote blivit den nya grejen, erbjuda fler svenska medarbetare att jobba här. Kanske vill man stanna några månader, eller vem vet... kanske flytta hit och arbeta permanent precis som jag gjort. Vi hoppas även på att kunna hålla utbildningar och liknande här, för både medarbetare och kunder.

Hur ser du på framtiden?

- Jag ser positivt på framtiden, trots att Corona förmodligen kommer att hålla i sig ett tag. Vi ser en ökad förfrågan på CRM-konsulter och det märks att våra kunder sett vår lojalitet under den här tiden. Nu vill vi satsa på att bygga upp vårt varumärke ytterligare och hoppas på att kunna rekrytera fler engagerade kompetenser som vill vara med på vår resa.

Ange dina kontaktuppgifter

Jag har läst och accepterar hur Pia hanterar personuppgifter

Vi använder oss inte utav nyhetsbrev så du kan vara lugn, vi kommer inte att attackera din inkorg :)

Tack för ditt intresse. Vi återkopplar snarast =)
OJ! Något gick fel. Försök igen eller kontakta oss på support@piarelations.com