Vad är Inbound Marketing?
Blogg
|
2 minuters läsning

HubSpot och Salesforce verktyg Pardot är de främsta programvarorna inom Marketing Automation. I dessa verktyg kan man jobba efter olika marknadsföringsmetoder – vår favorit är Inbound Marketing, som jag tänkte berätta lite mer om idag.

Inbound Marketing är en kundcentrerad digital marknadsföringsmetod som handlar om att få kunden att välja er istället för att ni väljer dem. För att lyckas med detta måste man lyssna, förstå och förtjäna kunden intresse. Detta är alltså motsatsen till påträngande och avbrytande reklam som skriker ”kom och köp” när intresse inte finns.  

Via mätbara verktyg i Salesforce eller HubSpot kan du testa dig fram för att ta reda på vilken kommunikation som uppskattas av just dina kunder. Här kan du se allt ifrån hur många personer som öppnat ditt e-mail till att mäta engagemang, delningar, likes och mycket annat.

När du nu fått koll på vad din målgrupp värdesätter kan du börja ta fram en strategisk kommunikationsplan. Här vill du skapa en positiv association kringföretaget genom personliga e-mails, annonser, webb etc. Genom att arbeta på det här sättet kommer du snart att förvandla en vanlig besökare på hemsidan till en nöjd och konverterad kund.

Inbound Marketing brukar delas upp i tre klassiska steg. Läs om dem nedan;

Attrahera: Det första steget handlar om att skapa kreativt innehåll för att attrahera besökare till din hemsida. Här kan du jobba med sociala medier, skapa guider, blogginlägg, podcasts, SEO-annonsering, infographics, webbinarier och annat motsvarande. Allt detta kan du såklart även mäta i Salesforce eller HubSpot för att få en tydlig bild av vad din kund värderar.


Engagera: Steg två, väl inne på hemsidan handlar om att ta reda på vem din besökare är. I det här steget vill vi att besökaren ska lämna ifrån sig någon form av kontaktuppgift. Här gäller det att ha ett genomtänkt innehåll som får din besökare engagerad, att använda sig av chatbots och formulär är ett bra sätt att få in kontaktuppgifter på.
När kontaktuppgifterna väl är på plats, så registreras personen i ert CRM-system som ett lead. Nu kan ni se hur ert lead rör sig på er hemsida och vilket innehåll denne konsumerar. Här har ni chansen att förmedla ännu träffsäkrare kommunikation till er potentiella kund, vilket denne förhoppningsvis kommer att uppskatta.

Underhålla: Grattis nu är vi framme vid sista steget, det är här din besökare förvandlats från ett lead till en nöjd kund. Nu vet du vad din kund uppskattar och kan fortsätta vårda er relation genom att tipsa om relevanta tjänster eller kommande produkter som du anser kommer uppskattas. Här kan du använda dig av chatbots, cloesed-loop reporting, marketing automation och mejl för att förmedla mätbar kommunikation.

Sist men inte minst, glöm inte att en viktig del av inbound marketing är att hjälpa kunderna oavsett om man inte får något direkt värde tillbaka. Detta gör att ni skapar tillit och att era kunder varmt kommer att rekommendera er vidare till andra. Så behandla både små och stora kunder väl.