Säljchefens bästa verktyg för att ta beslut
Blogg
|
3 minuters läsning

Som säljchef är det viktigt att få verktyg som kan hjälpa dig att vägleda, ta rätt beslut och utveckla försäljningen framåt.

Du har förmodligen ansvar för olika typer av säljare, med olika kvaliteter som visar på olika resultat. Du har kanske hört talas om DISC-teorin, där man delar upp personer i olika färger, gul för flexibel och nyfiken, röd som i målfokuserad och handlingskraftig, grön som värnar om relationer och slutligen blå som är analytisk och kvalitetsorienterad.

Denna teori behöver nödvändigtvis inte betyda att en viss personlighetstyp är bättre än den andra inom just försäljning. Men något vi kan vara överens om är att människor är olika, och våra personliga egenskaper gör oss duktiga inom olika områden. För att utvecklas som säljorganisation är det viktigt att ta lärdom av varandra, tidigare resultat, framgångar och motgångar, för att kunna utvecklas framåt tillsammans.

Vad är det som gör att vissa säljare lyckas bättre än andra? Och hur kan du som säljchef få en vassare bild av säljavdelningens framtida och förväntade resultat?

För att skapa sig en tydlig bild där konkreta resultat presenteras på individ-och organisationsnivå så gäller det att implementera rätt CRM-system, anpassat efter era behov. Det ska vara enkelt för säljarna att använda och bidra till slagkraftiga och användbara rapporter för dig som säljchef.

CRM-anpassningar som hjälper din säljorganisation att utvecklas i rätt riktning, analysera kundens beteende och bidra med träffsäkra säljprognoser.

Individnivå

·       Vad är det som gör att du säljer?

·       Vad är det som gör att du misslyckas vid en förhandling?

·       Vad gör du som de andra säljarna inte gör eller gör?

·       Vilken kund pratar du med just nu, a b eller c?

·       Initiala kontakter med respektive kund?

·       Hur många offerter har vi i pipen?

·       Hur stor är sannolikheten att vi lyckas med affären?

·       Vilka leads och företag arbetar du på?

·       Vilka aktiviteter är planerade för kommande år?

·       Hur ser dina tidigare säljresultat ut?

·       Hur ser det förväntade säljresultatet ut?


Säljavdelning

·       Säljresultat?

·       Total offertstock?

·       Avtal och tidsbild?

·       Fas i försäljningscykeln?

·       Hur ligger vi till jämfört mot tidigare år?

·       Öppna affärsmöjligheter?

·       Kvartalsrapporter som förutser framtida resultat.

·       Vad är diffen mot föregående år?

·       Identifierade stakeholders?

·       Vilka leads och företag arbetar vi på?


När du som chef sitter tillsammans med dina säljare för att gå igenom framtida försäljningar och kommande resultat så vill ni gärna inte gissa vad bolaget kommer att omsätta. Möjligheten att skapa långsiktiga kundrelationer och ökad försäljning sker när ingenting lämnas åt slumpen. Konkreta fakta baserat på tidigare resultat, affärsmöjligheter och prestation är det ni främst borde fokusera på. Här hjälper CRM-systemet er att få en 360° vy av kunden, säljarna och avdelningens prestation. Vilket ger dig som säljchef ett mer träffsäkert underlag på vad som kan komma att förväntas.  

Försäljningsrapporter utifrån rätt och relevant fakta, baserat på individ- och organisationsnivå banar väg för både utveckling och förbättring inom organisationen.

Går du i tankarna om att investera i CRM?

Oavsett om du väljer att investera i ett nytt CRM-system eller skapa fler och smartare anpassningar i det befintliga, så gäller det att få med alla på tåget. Om CRM-systemet är krångligt och tidskrävande, så kommer det inte att användas. Vilket dessvärre gör hela investeringen poänglös. För att enkelt lösa problemet på detta så rekommenderar vi att du investerar ett användarvänligt CRM. Många CRM-system går att anpassa och skräddarsy efter organisationens önskade funktionalitet. Efter en CRM-implementation så krävs det ofta utbildning inom systemet, så att de anställda snabbt och smidigt kan börja arbeta i systemet.

Vi på Pia Relations hjälper dig gärna i val av system, implementation, anpassning & utbildning. För oss är det viktigt att ni får ut maximal effekt av ert CRM till ett rättvist pris. Vi arbetar därför utifrån fasta konsultkostnader som är kopplade till förbestämda resultat. Detta gör vi för att undvika springande kostnader och för att du som kund ska känna dig trygg i ditt val av leverantör.

Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig!