5 saker att tänka på när du ska investera i CRM
Blogg
|
3 minuters läsning

Går du i tankarna att implementera ett CRM-system eller är du bara nyfiken och vill ta reda på mer? Vi har intervjuat Pia Relations VD Henrik som kommer att svara på 5 viktiga frågor om CRM.

Vad ska jag tänka på vid val av CRM-system?

Tänk alltid långsiktigt i stället för att välja det billigaste alternativet för stunden. Välj det system som kommer ge minst TCO (total cost of ownership) och bäst return i längden.

Något man ofta tittar på när man utvärderar CRM är licenspriser mellan olika system, där kostnaden diffar på någon hundralapp i månaden. Det ena systemet är säkerligen billigare men det andra systemet skapar förmodligen bättre möjligheter, bättre användarvänlighet och utvecklingsmöjligheter vilket är viktiga funktioner när organisationen expanderar. Annars riskerar företaget att med tiden växa ur systemet. Det är även extremt viktigt att ta höjd för alla licenspriser. Många system bjuder in dig till en gratisnivå i början men stiger snabbt i pris.

Finns det något system som passar bättre för en mindre VS större organisation?

Jag skulle säga att det inte beror på hur stor organisationen är. Snarare vad man har för "omsättning" per person som ska arbeta i systemet då licenspriserna kommer "utöka" kostnaden per användare. Licenspriserna gör oftast inte någon större skillnad här om man tittar på det stora hela. Månadskostnaden ökar max med någon tusenlapp, vilket inte är det som kommer ”make it or break it” för en organisation.

Däremot, ju större organisationen är desto viktigare blir det att arbeta med UX-design i systemet. För att kunna anpassa miljön på ett användarvänligt sätt för hela organisationen. Här skulle jag rekommendera Salesforce eller Microsoft Dynamics 365 som skapar bra förutsättningar för anpassa och lösa det.

Ett användarvänligt CRM minskar även tiden företaget behöver lägga på att utbilda personal som ska arbeta i systemet. Vilket är någonting som kan vara värt att tänka på.

Hur lång tid tar det att implementera ett CRM-system?

Det behöver inte ta så lång tid, speciellt inte med vår projektmodell. Ett system kan vara live and ready inom någon månad, sen kan man göra successiva förbättringar med tiden. Vill man börja arbeta i systemet snabbt och bygger upp grunden rätt kan man vara inne i systemet redan efter en till två månader.

Vad kostar det att implementera ett CRM-system?

Det beror helt på vilka krav man har på systemet och vilka mål som ska uppfyllas. Tar man hjälp av en konsultbyrå, för att få ett snyggt välanpassat CRM med integrationer så skulle jag säga att man får räkna med minst 300.000 kr och då är licenskostnader inte inräknade.

Är man ett väldigt litet bolag som inte vill ha några anpassningar i systemet kan man komma undan under 100.000 kr. Men det beror helt på hur många timmar man lägger ner.

Vill man däremot göra allt själv så är det egentligen bara licenskostnaden man betalar. Vill man ha lite hjälp på traven kan det vara värt att ta hjälp av ett företag som oss, som även har supportavtal. Vilket innebär att du betalar 10.000 SEK i månaden och får CRM-systemet anpassat gradvis.

Hur får jag alla i organisationen att börja använda CRM-systemet?

Det finns tre saker man bör göra.

1. Först och främst måste det finnas ett krav från organisationen på att säljare eller servicemedarbetare arbetar i systemet och att det ses som deras primära "arbetsplats".

2. Anpassa systemet efter organisationen så att användarna enkelt kan använda systemet och få bättre resultat. Det är viktigt att förstå att systemet inte kan göra allt ”automatiskt” från tom-luft. Utan att man skapar regler och flöden utifrån logik och arbetssätt. Då kan man minimera onödiga repetitiva moment, samt minska risken för ofullständig kunddata.

3. Visa hur CRM-systemet med dess anpassningar kommer hjälpa säljaren och/eller servicemedarbetaren att få nöjdare och fler relevanta kunder. Systemet ska inte förhindra. Detta bör ses som det primära. Att säljchefer och VD:s får bättre insikt i organisationens resultat, forecast, kundnöjdhet eller andra KPI: er är bara en bonus.

Behöver du hjälp med att välja rätt CRM? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!