4 tips som skyddar dig mot cyberattacker
Blogg
|
2 minuters läsning

IT-säkerhet, någonting som man bara vill ska fungera. Inte sant?

Dagligen konsumeras artiklar om internets baksida där företag och privatpersoner drabbas hårt av cyberattacker och ID-kapningar. Tröttsamt och skrämmande, samtidigt som det är någonting som bör tas på största allvar. Ursäkten ”det händer nog inte mig” bör dessvärre inte vara ett alternativ här. Som tur är har vi några riktigt bra tips som kan hjälpa dig på vägen mot ett säkrare liv online. Vill du ta del av mer tips och trix så rekommenderar vi att du tittar på videon längst ner på sidan.


1. Använd aldrig samma lösenord.

Varför? Om du exempelvis använder samma lösenord till inloggningen på din LinkedIn som du har till din mejl och din LinkedIn blir hackad, då är chansen ganska stor att hackaren redan fått tillgång till din mejlinloggning.  

När du sedan försöker skapa ett nytt lösenord så skickas återställningslänken troligtvis till din redan hackade mejladress. Har du dessutom samma lösenord på fler tjänster och kanaler... ja ni förstår. Detta kan bli en både riskabel och kostsam historia, så tänk på att använda varierande lösenord.


2. Lås alltid datorn när du lämnar den ur sikte.

81% av alla anställda på företag har tillgång till känslig företagsinformation så som GDPR, avtal och annat liknande. Arbetar ni dessutom som konsulter eller med kunder så har ni förmodligen ännu mer känslig information, som inte bör hamna i händerna på någon obehörig. Gör det därför till en vana, och lås datorn när du lämnar den.

Kortkommando för att låsa datorn: Windows Key + L.

3. Använd aldrig personlig information i ditt lösenord.

Överskriften talar sitt tydliga språk här då personrelaterade lösenord är enkla för hackarna att knäcka. Varje år hackas flertalet servrar och databaser. Hackarna får tag i dina lösenord och lägger i värsta fall ut dem på Dark web. Där kan lösenorden ligga och cirkulera tills någon bestämmer sig för att använda dem.

Vår rekommendation är därför att du slopar det traditionella tänket kring egna lösenord för varje inloggning och istället använder någon typ av lösenordshanterare, som lagrar och krypterar dina lösenord online. Vi använder oss exempelvis av tjänsten LastPass som är både säker och gratis.

Vill du ta reda på om du blivit hackad? Skriv in din mejladress här!


4. Spara ALDRIG ditt lösenord direkt i din webbläsare

”Vill du spara ditt lösenord för att slippa logga in nästa gång” Nej det bör du inte och det finns många anledningar till det. Om din dator råkar ut för en cyberattack så dröjer det inte länge innan hackaren kommit åt alla dina inloggningar. IT-säkerhet handlar om att skapa ”lager på lager” med hjälp av lösenordshanterare, antivirussystem och annat liknande, för att i  största möjliga mån förhindra intrång.


Vill du veta mer om IT-säkerhet?

Pia Relations är partners med Sophos, som är världsledande inom IT-säkerhet och antivirus. Vi hjälper dig gärna i arbetet mot en säkrare vardag!